Ardeche vakantiehuis

Voedselveiligheid en het vakantiebuffet:een topidee!

Geplaatst op

De aroma’s van vakantievoedsel brengen vaak de zoete herinneringen van voorbije jaren naar boven. Of het nu gaat om een grote familiebijeenkomst, een feestje op kantoor of een pot luck: vakanties zijn gevuld met traditioneel eten dat mensen samenbrengt. Aan de andere kant is er misschien een moment in je geheugen dat het resultaat van zo’n bijeenkomst je misselijk maakte, deed braken of erger door een door voedsel overgebrachte ziekte.

Laten we eens nader kijken naar vakantiebuffetten, of het nu in een restaurant is of een hotel, dat maakt niet uit. We geven je tips om kritisch te kijken na wat je voorgeschoteld krijgt. Is de voedselveiligheid wel in orde? 

De gouden tips om voedselvergiftiging te voorkomen

Neem van tevoren de tijd om voorzichtig en oplettend te zijn. Als je bent uitgenodigd voor een lunch of diner in buffetvorm op een familie-, buurt-, werk- of kerkbijeenkomst, wees dan van tevoren voorzichtig. Kijk snel welk voedsel er is en hoe het warm of koud wordt gehouden.

Stel jezelf een paar vragen: Ziet het eten er vers uit? Vertrouw ik erop dat de persoon die het eten bereid heeft schone handen had en kruisbesmetting met rauw vlees of vleessappen heeft vermeden? Is het voedsel op een veilige temperatuur bewaard? Zijn dezelfde messen en snijvlakken voor de bereiding van verschillende soorten voedsel gebruikt? Dat laatste is de belangrijkste bron is van kruisbesmetting, die kan leiden tot door voedsel overgedragen ziekten.

Let op hoe het voedsel warm of koud wordt gehouden. Het is zeer belangrijk dat voedsel bij een buffet warm wordt gehouden met warmhoudbakken, slowcookers en warmhoudplaten en dat voedsel dat gekoeld moet worden, koud wordt gehouden door schalen in ijscoupes te nestelen of door kleine dienbladen te gebruiken die vaak worden vervangen.

Afhankelijk van de kamertemperatuur kunnen voedingsmiddelen met zuivelproducten slechts een paar minuten koud blijven. Als de temperatuur van voedsel in de buurt van de kamertemperatuur komt, kunnen bacteriën gedijen. Bederfelijke voedingsmiddelen mogen niet langer dan 2 uur op kamertemperatuur blijven staan.

Weet welke voedingsmiddelen een bron kunnen zijn van door voedsel overgedragen ziekten Gerechten met vlees, vleessappen, zuivel, aardappelen, maïs en pompoen zijn bijzonder vatbaar voor de overdracht van door voedsel overgedragen ziekteverwekkers als ze niet grondig worden gekookt en bij een voldoende hoge temperatuur worden bewaard. Deze voedingsmiddelen hebben een “hoge dichtheid” en zijn moeilijk tot het midden te verhitten en koelen ook snel af als ze in grote hoeveelheden worden bewaard. Wees dus extra voorzichtig als er enige twijfel bestaat over de vraag of het voedsel vers is of is opgeslagen en opnieuw is opgewarmd. Vergeet niet dat ouderen en jonge kinderen bijzonder kwetsbaar zijn voor ziekten.

Wees op de hoogte van door voedsel overgebrachte ziekten en symptomen. In het ergste geval eet je voedsel met botulismesporen, wat dodelijk kan zijn. De meeste ziekten worden echter veroorzaakt door Clostridium Perfringens, ook wel “cafetariakiemen” genoemd, omdat ze kunnen voorkomen in voedsel dat in grote hoeveelheden wordt geserveerd en lange tijd op onvoldoende onderhouden warmhoud tafels of bij kamertemperatuur worden bewaard. De toxinen veroorzaken buikpijn en buikkrampen, gevolgd door diarree. Deze symptomen duren ongeveer 24 uur en zijn, hoewel onaangenaam, zelden dodelijk.

Listeria monocytogenes, een andere door voedsel overgedragen ziekte, wordt veroorzaakt wanneer bacteriën zich langzaam vermenigvuldigen bij koeltemperaturen. Om te voorkomen dat je voedsel krijgt dat Listeria bevat, moet je de aanwijzingen “houdbaar tot” en “uiterste consumptiedatum” zorgvuldig opvolgen en bevroren of gekoelde verwerkte vlees- en pluimveeproducten grondig opnieuw verhitten voordat je ze consumeert. Symptomen zijn koorts, spierpijn en soms misselijkheid of diarree. Als de infectie zich uitbreidt naar het zenuwstelsel, kunnen symptomen als hoofdpijn, stijve nek, verwarring, evenwichtsverlies of stuiptrekkingen optreden.

Aanvullende tips

Afgezien van het vermijden van buffetten (waar sommige deskundigen op het gebied van voedselveiligheid voorstander van zijn), kan een beetje gezond verstand en persoonlijke handhygiëne helpen voorkomen dat je ziek wordt door een aantal overdraagbare ziekten. Draag en gebruik handdesinfectans voordat je gaat eten. Als je je handen wast in het toilet, gebruik dan een papieren handdoekje om de kraan dicht te draaien en de deur te openen als je de toiletruimte weer verlaat. 

Gerelateerde berichten

Over ons

Op deze site lees je meer over vakantiehuizen in het buitenland.

Contactgegevens

Via info @ ardechevakantiehuis.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden